marți , aprilie 16 2024

Cum alegi echipamentul de schi?

Echipament Ski de Închiriat Poiana Brașov

Echipament Ski de Închiriat Poiana Brașov

Schiatul poate părea un sport destul de exclusivist. Dacă ai intrat vreodată într-un centru de închiriere materiale sportive sau te-ai uitat pe net la echipamentul necesar pentru ski, probabil că începi sa îți pui întrebări cu privire la alegerea ta.

Trebuie să cumperi sau să închiriezi schiuri, clăpari, legături, jachete de schi, ochelari de protecție, cască de protecție, bețe – practic un set de echipamente de care vei avea nevoie pentru a deprinde tainele schiului.

Când discuți cu instructorul tău de schi, te poate consilia cu privire la echipamentul pe care îl poți închiria de la un centru specializat, de obicei aproape de pârtii. Însă atunci când te decizi să cumperi singur ce ai nevoie pentru a practica schiul, e destul de complicat.

Cum să alegi o pereche de schiuri

Primul lucru, cel mai evident de luat în considerare, este lungimea schiului. Lungimea schiurilor este determinată în principal de înălțimea ta. O formulă calculează această lungime în funcție de greutate arată că este de preferat alegerea unei lungime de schiuri cuprinsă între bărbie și nas sau vârful capului sau chiar puțin mai lungi pentru cei care fac sport de performanta. O persoană care schiază la un nivel avansat are cea mai larga varietate de lungimi la îndemână. Poate sa opteze atât pentru schiuri mai scurte, daca are nevoie să execute viraje strânse si rapide, dar poate folosi schiuri lungi, mai înalte decât el, daca urmărește viteză și ia viraje largi.

Cele mai populare mărci de schiuri

Unele dintre cele mai populare mărci de schiuri sunt:

Rossignol;
K2;
Linia;
Volkl;
Salomon.

Cum se dimensionează clăparii de schi

Dimensionarea clăparilor pentru schi este importantă pentru a avea confort și stabilitate. Nu este nimic mai rău decât să ai clăpari prea strânsei, prea largi sau incomozi. Avand prea mult spațiu în clăparii pentru schi, scade controlul. Pe baza abilității tale (începător, intermediar sau expert) – tipul de clăpar va fi unul diferit.

Dimensionarea Mondopoint

De obicei, clăparii sunt măsurați în sistem Mondopoint, o dimensionare care folosește măsurarea în centimetri. Mondopoint se poate măsura trasând conturul tălpii pe o bucată de hârtie și măsurând lungimea tălpii, de la călcâi până la extremitatea degetelor. Rotunjești numărul obținut și obții numărul Mondo (de exemplu, dacă ai măsurat 25 de cm atunci mondo înseamnă 25.0).

Echipament Ski de Închiriat Poiana Brașov

Când alegi modelul de clăpari, e bine să fii încălțat cu o pereche de șosete subțiri. Chiar dacă șosetele mai groase vor asigura o izolare mai bună, grosimea șosetei schiului și căptușeala din plastic sau berete a clăparului oferă în general, suficientă izolare termică. Ciorapii mai subțiri sunt recomandati deoarece grosimea dintre picior și șosetă micșorează controlul în timpul schiatului. În principiu, sportivii poartă șosete foarte subțiri exact din acest motiv.

Schiorilor începători le este recomandat să aleagă clăpari cu mondopoint cât mai apropiat de mărimea lor, chiar dacă la început par puțin strâmți. Căptușeala din interiorul clăparului se va mai comprima după câteva zile de folosire și va fi mai mult loc. Schiorii intermediari și cei avansați pot alege un mondopoint cât mai apropiat de mărimea lor la încălțăminte sau puțin mai strâmți, dar cu un flex mai scăzut.  Schiorii avansații și experții aleg, de obicei, un clăpar puțin mai mic decât mărimea indicată, pentru a fi cât mai exact potriviți având un flex foarte redus.

Cele mai bune mărci de clăpari

Salomon;
Lange;
Atomic;
Tehnica;
Nordica.

Acum, știind aceste detalii despre clăpari și schiuri, poți cere sfatul instructorului tău de schi despre îmbrăcămintea de schi, iar pârtiile sunt gata să te primească să aluneci pe schiuri! Echipament Ski de Închiriat Poiana Brașov – La Interski găsești o gamă largă de echipamente de Ski pentru închiriat, indiferent de nivel!

Check Also

Închirieri echipamente ski Poiana Brașov

Top 3 beneficii pentru a cumpăra un echipament nou de ski/ snowboard

Sfatul nostru după cum am mai precizat și în articolele anterioare este: dacă ești începător, nu se rentează să îți cumperi încă de la început un echipament de ski sau snowboard nou-nouț, cel mai bine testezi echipamente de la închirieri și de-abia apoi după ce te prinde febra sporturilor de iarnă și ești convins că îți dorești să faci un hobby din asta, merită să investești într-un echipament nou.